VRÁTIŤ SPÄŤ DODA?

Ak ste o Dodovi ešte nepočuli, bol to jeden meter vysoký nelietavý vták, ktorý vyhynul koncom 17. storočia. Dodo si vybudoval povesť skromného, milého a naivného zvieraťa, úplne neškodného. Neskôr sa stal symbolom národnej identity na Mauríciu, akási synekdocha pre ostrov a jeho vzťah k jeho koloniálnej minulosti.

Ambiciózne plány spoločnosti Colossal Biosciences zaujali investorov aj kritikov. Počas posledných dvoch rokov sa táto spoločnosť dostala na titulky so svojimi plánmi geneticky obnoviť členov dvoch vyhynutých druhov – mamuta srstnatého a tigra tasmánskeho. Teraz spoločnosť pridala tretí druh do svojho zoznamu vyhynutia: vták dodo.

„Toto oznámenie je skutočne len začiatkom tohto projektu,“ hovorí Beth Shapiro, vedúca paleogenetka a členka vedeckej poradnej rady v Colossal Biosciences. Pôjde o technicky náročný projekt, keďže sa ešte nikomu nepodarilo takto využiť úpravu génov pre vtáky.

 

 

Tak prečo podstupovať všetko toto úsilie?

Azda najvýraznejšie je, že ide o projekt poháňaný symbolikou. „Obnova dodo nám dáva príležitosť vytvoriť „ochranný optimizmus“, ktorý snáď inšpiruje ľudí na celom svete v čase, keď klimatické zmeny, strata biodiverzity a politika môžu spôsobiť, že veci vyzerajú beznádejne.“ hovorí Ben Lamm, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Colossal. Keď sa na veci pozrieme týmto spôsobom, možno neexistuje lepšie zviera na vyhynutie ako to, ktoré je najviac spojené s vyhynutím spôsobeným človekom.